Een ring vergroten of verkleinen? Ja dat kan!

Ring vergroten_Goudsmid Nele Blanckaert

Heb je een ring in de kast liggen die niet meer past? Een beetje te groot, te klein, kortom niet comfortabel zit. En je wil hem echt terug dragen… Ga dan langs bij een goudsmid om je ring te vergroten of te verkleinen. Die maakt er opnieuw een pareltje van dat je elke dag kan koesteren.

Een ring verkleinen

Stel dat je die ene ring toch liever op je ringvinger draagt in plaats van op je middenvinger. Of je hebt net een verlovingsring gekregen die enkele maten te groot uitvalt. En waarvan je schrik hebt hem te verliezen. Omdat hij net dat haartje te los zit. Neem geen risico. Ga langs bij een goudsmid en je ring zit weer als gegoten.

Een ring vergroten

Knelt je ring je vinger bijna af? Of zijn je vingers naarmate de jaren een beetje meer gezwollen? Dan is het aan te raden je ring te laten vergroten. Een goede vakman of vakvrouw kan dit perfect uitvoeren. De soldeernaad zie je niet. De ring wordt opnieuw geschuurd en gepolijst.

Hoe werkt het vergroten of verkleinen van een ring?

Wel, een ring verkleinen is doorgaans eenvoudiger dan een ring vergroten. Waarom? Bij het verkleinen van een ring zaagt de goudsmid er een stukje tussenuit. Om vervolgens de twee uiteinden opnieuw aan elkaar te solderen. Bij het vergroten van een ring zaagt men de ring open om er vervolgens een stukje tussen te plaatsen. Een precisie werkje. Want alles moet uiteraard mooi aansluiten.

Deze techniek wordt vooral toegepast als er stenen in de ring zitten. Om misvorming van de zetkast te voorkomen. Een ring zonder stenen kan je eventueel gewoon oprekken.

Kunnen mijn stenen dan los komen te zitten?

Ja, dat kan. Daarom is het best dat de goudsmid goed nakijkt of de zetter iets moet bijwerken. Zo ben je gerust dat je geen stenen verliest. Hoewel je natuurlijk altijd risico hebt om een steentje te verliezen wanneer je ergens tegen knalt met je ring. Maar dan heeft het een andere oorzaak natuurlijk. Soms kan het ook zijn dat na verloop van jaren de griffen gewoon op zijn.

Hoe lang duurt het om een ring te vergroten of te verkleinen?

Reken toch op 3 weken. Afhankelijk van verschillende factoren. Of de ring moet nagekeken worden door de zetter, of de ring opnieuw moet gerodhineerd worden etc.

Hoeveel kost het vergroten of verkleinen van een ring?

Elke ring is anders. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het edelmetaal van de ring
  • De opbouw van de ring. Hoe moeilijker de opbouw, hoe meer werk uiteraard.
  • Het aantal maten dat je de ring wenst te vergroten

Laat ons zeggen dat de prijs start vanaf 20€ per ring. Het kan oplopen tot meer dan 100€. Bijvoorbeeld als er stenen in de ring zitten,  er moet goud toegevoegd worden etc.

Om de precieze prijs te weten te komen maakt u best een afspraak. U kan terecht bij goudsmid Nele Blanckaert in Dilbeek. Contacteer mij!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *