Geboortesteen december = tanzaniet

Tanzaniet, geboortesteen december

Tanzaniet, de geboortesteen van december, zeldzaam, gegeerd en maar te vinden op één plaats in de hele wereld. In de Merelani heuvels in het noorden van Tanzania, Afrika. Meteen zie je ook waar de naam vandaan komt.

Tanzaniet, geboortesteen december is eigenlijk blauwe zoisiet

Toevoeging van ijzer bij chroom en vanadium zorgt voor de paarsblauwe kleur in zoisiet. De meest zeldzame kleur is saffierachtig blauw. Maar er zijn ook andere tanzanietvariëteiten: oranje, roze, groen en geel. Soms kan de tanzaniet verschillende kleuren vertonen afhankelijk van de kijkrichting. Bijvoorbeeld meer paars langs de bovenkant en blauw op de zijkant.

Blauw, een heilige kleur

Tanzaniet is ontdekt door Masaïherders. Voor hen is blauw een heilige kleur. In de Masaï cultuur krijgen vrouwen bij de geboorte van hun kind tanzaniet als geschenk. Als een soort van ritueel voor een gezond leven.

Juwelier Tiffany & Co in New York

In 1967 ontdekte Manuel De Souza blauwe zoisiet in edelsteenkwaliteit. Gezien het woord zoisiet sterk lijkt op het engelse suicide werd deze edelsteen amper verkocht. De New Yorkse juwelier Tiffany & Co heeft de naam tanzaniet bedacht. Om zo hun juwelen met tanzaniet populairder te maken.

Elisabeth Taylor

Dankzij Elisabeth Taylor hebben tanzaniet juwelen een grote opmars gemaakt bij beroemdheden. Door haar werd tanzaniet wereldberoemd.

Verzorging van tanzaniet

Een tanzaniet juweel vraagt toch enige voorzichtigheid. Zeker wanneer je een tanzaniet ring draagt opletten met stoten. Deze edelsteen heeft een hardheid van 6,5 op de schaal van Mohs. Redelijk zacht dus. Bij elke stoot zit de kans erin dat de steen breekt. Je tanzaniet juweel reinigen doe je best met zeep, lauw water en een zachte tandenborstel.

Een thermische schok kan tanzaniet beschadigen. Te hoge temperatuur bij het vergroten of verkleinen van een ring kan schade berokkenen. Daarom is het best om tanzaniet niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen. Toch de maat van jouw ring laten aanpassen? Ga dan langs bij een goede goudsmid.

Kalmerend effect

Mij lijkt tanzaniet de perfecte keuze als geboortesteen voor de maand december. Tanzaniet helpt je immers tijdens perioden van grote drukte, de drukte achter je te laten. Het maakt kalm en rustig. Bovendien werkt de steen ook positief en ontgiftend. Tanzaniet onderdrukt negatieve gedachten en buigt deze om in positieve energie.

En de prijs?

Net zoals bij diamant hangt de prijs van tanzaniet af van de kleur, de zuiverheid, slijpel en karaat. De 4C’s zoals men zegt (colour, clarity, cut, carat).

De kleur

De kleurintensiteit wordt uitgedrukt met de termen van Vivid tot Pale. Dit geeft de intensiteit van blauw en violet weer. Hoe intenser de kleur, hoe waardevoller de tanzaniet is.

De zuiverheid

De zuiverheid gaat van loepzuiver tot grove insluitsels. Loepzuiver wil zeggen dat er geen zichtbare gebreken zijn met een loep die tien keer vergroot. Daarnaast heb je nog drie verschillende niveaus van insluitsels: lightly included, moderately included en heavily included. Hoe zuiverder, hoe duurder.

Het slijpsel

Des te beter de tanzaniet is geslepen des te meer hij zal schitteren.

Karaat

Het gewicht van tanzaniet wordt weergegeve in karaat. 1 karaat staat voor 200mg.

Droom jij ook van een tanzaniet ring?

Een tanzaniet ring met een uniek ontwerp, speciaal voor jou. Daarvoor kan je bij goudsmid Nele Blanckaert in Dilbeek terecht. Contacteer mij voor meer info!

Op Wikipedia vind je nog meer uitleg over de oorsprong en het voorkomen van tanzaniet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *