Geboortesteen november = citrien

Citrien ring_Goudsmid Nele Blanckaert

Citrien is de geboortesteen van november. De afkomst van de naam klinkt logisch, citrien komt van citrus. Een verwijzing naar de gele kleur.

Citrien is vrij zeldzaam

Citrien is een variant van het mineraal kwarts. De kleur van citrien varieert van geel tot bruinig. Wat veroorzaakt nu precies het verschil in kleur? Citrien dat aluminium bevat heeft een gelere kleur. Citrien dat meer ijzer bevat is meer bruin van kleur.

Let op voor vervalsingen

Je hoort mij wellicht al afkomen… Gezien citrien vrij zeldzaam is, zijn er veel vervalsingen. Hoe gebeuren die vervalsingen dan? Als je amethist (een goedkopere edelsteen) verhit, dan verkleurt deze van paars naar geel. Ook rookkwarts wordt soms verhit om citrien na te bootsen. Beide edelstenen kunnen wel in 1 steen voorkomen:

  • ametrien: citrien en amethist in 1 steen
  • smokey citrien: citrien en rookkwarts in 1 steen

Toch is citrien gezien zijn zeldzaamheid geen peperdure steen. Wel iets prijziger naargelang de grootte, kleur en slijpwijze.

Citrien absorbeert negatieve energie

Deze steen maakt vrolijk en geeft energie. Als je goed gehumeurd wil zijn en wil stralen van zelfvertrouwen, kan citrien hier een handje bij helpen. Klachten van vermoeidheid worden tegengegaan. Het helpt ook tegen angsten en depressies.

Bescherming tegen slangengif

Nee, citrien helpt niet echt tegen slangengif. Heel lang geleden werd deze gedragen tegen slangengif en alle andere boosaardigheden. In de tijd van de Romeinen werd citrien zelfs gebruikt als amulet. Om zo lang, gezond en gelukkig te kunnen leven.

Fysiek werkt citrien activerend

Citrien heeft een positieve werking op de spijsvertering. Het heeft ook een gunstig effect op de lever, de alvleesklier, de maag en de darmen. De steen werkt zuiverend voor nieren en blaas. Zowel blaasontstekingen als nierontstekingen kunnen sneller genezen met citrien.

Een leuk weetje

Citrien zorgt voor een gelukkig huwelijk. Reden te meer om een hanger of een ring met citrien te laten maken 😉 En nog een leuk weetje: Citrien trekt geld en geluk aan.

Een citrien juweel, gewoon omdat het mooi is…

Citrien oorbellen, een citrien hanger, een citrien ring, met of zonder facetten geslepen. In een uniek, modern design of iets klassieker. Het kan allemaal. Hiervoor kan je bij goudsmid Nele Blanckaert in Dilbeek terecht. Samen rond de tafel zitten om tot een leuk idee te komen. Om tot een juweel te komen dat je je leven lang kan koesteren. Contacteer Nele Blanckaert voor meer info!

Wil je nog meer weten over de eigenschappen en de herkomst van citrien? Lees het op Wikipedia.Bruine citrien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *