De meesterstempel geeft vertrouwen

Inschrijving Waarborgregister

De meesterstempel is de handtekening van de goudsmid. De stempel identificeert de fabrikant en is bovendien wettelijk verplicht.

Hoe ziet zo’n stempelhandtekening eruit?

De stempel geeft een symbool weer. Dit symbool moet in een tonvorm staan. Voor de creatie van het symbool krijgt de goudsmid artistieke vrijheid. Wel met een paar beperkingen. Zo mag je aan het symbool initialen of cijfers toevoegen, maar ze moeten kleiner zijn dan het symbool zelf.

Goudsmid Nele Blanckaert heeft er alvast eentje. Nele komt van het Latijn Cornelius. Afgeleid van het Latijnse woord Cornu, “hoorn”. Nele betekent dus gehoornde. Vandaar ook de hoorns in de meesterstempel. Gecombineerd met de initialen NB.

Meesterstempel Nele Blanckaert

Een meesterstempel krijg je niet zomaar

Er gaat een heuse procedure aan vooraf. Gelukkig maar, denk ik dan. Het is een vorm van zekerheid voor de consument. Ik zet even de verschillende stappen op een rijtje:

1. De stempelhandtekening deponeren bij de Munt in Brussel

De stempel moet uniek zijn, vandaar dat je best verschillende schetsen maakt. En je geeft mee welk ontwerp je voorkeur geniet. Vervolgens onderwerp je jouw tekeningen aan de goedkeuring van de Muntmeester.

2. Je merk deponeren

Dit doe je bij de Dienst voor Intellectuele Eigendom. Hier laat je je merk officieel registreren. In dit geval is dat jouw meesterstempel. De registratie van een meesterstempel duurt vrij lang. Reken hiervoor op 3 maanden. Dan krijg je pas bericht of de stempel al dan niet is goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvang je een inschrijvingscertificaat van jouw merk. Hier vind je je inschrijvingsnummer op terug.

3. Een matrijs en stempel laten maken

Eerst moet er een matrijs gemaakt worden. Hiervoor kan je terecht bij verschillende leveranciers bijvoorbeeld Van Ranst. De matrijs is nodig om de stempel te fabriceren. En dient ook om de stempel te vervangen bij beschadiging. Als de matrijs beschadigt is, sta je verder van huis. Dan moet een gedeelte van de registratieprocedure herhaald worden.

4. Je stempelhandtekening registreren

Hier zijn verschillende administratieve formaliteiten aan de orde. Een aantal verplichte documenten moet je samen met een plaatje met drie duidelijke afdrukken van je stempel bezorgen aan het Waarborgkantoor van de Koninklijke Munt van België. Meer info over deze documenten en de specificaties van het plaatje vind je op de site van Arsnobilis.

Van zodra je het inschrijvingsbewijs hebt ontvangen,  kan je aan de slag als goudsmid. Je ontvangt ook een witte kaart, die jaarlijks moet gestempeld worden door het Waarborgkantoor. Zo hernieuw je jaarlijks je inschrijving in het Waarborgregister. Het is een beetje een administratieve rompslomp, maar het is gratis 😉

Een juweel laten maken?

Een tip die ik kan meegeven. Als je er voor kiest om bij een goudsmid langs te gaan, vraag dan even naar de meesterstempel. Dit is een indicatie of je met een officieel erkende goudsmid in zee gaat. Contacteer mij voor jouw juweel met meesterstempel!

2 Comments

  1. Goedeavond,
    ik heb een hereniging van 18 karaat goud .
    Zou hem willen verkleinen van diameter 22.5 naar 16mm , is dit mogelijk ?
    Hij weegt nu ongeveer 10.50 gr , zou ik dan 10 gr nog overhouden ?

    Hoogachtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *