Parels = geboortesteen juni

De parel is de geboortesteen van juni. Parels worden gemaakt door weekdieren zoals oesters en soms ook slakken.

Hoe ontstaan parels?

Natuurparels ontstaan door zandkorrels of stukjes van schelpen die in de oesters binnendringen. De oester beschermt zichzelf tegen deze indringer. Hoe doet hij dit dan? De klieren van de oester scheiden parelmoer af om de vreemde indringer te isoleren. Van tactiek gesproken! Na verloop van tijd, en dan spreken we over vele jaren, vormt er zich een mooie parel.

Een parel met een mooie luster. Een luster?

De glans van een parel noemt men luster. De glans hangt af van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige laagjes van de parel. Hoe meer laagjes en hoe dunner deze laagjes, hoe fijner de glans. De luster is één van de factoren die de prijs van de parel bepaalt. Net zoals de vorm, de maat van de parels en de kleur. Een kleinere parel kan dus duurder zijn dan een groter exemplaar.

Hoe herken je nu een echte parel?

Er bestaan een aantal eenvoudige weetjes waaraan je de parel kan toetsen. Zo voelen echte parels eerst koud aan en passen ze zich vervolgens aan aan de lichaamstemperatuur. Bij een nep parel heb je dit dus niet. Deze blijven gewoon op kamertemperatuur. Echte parels wegen ook meestal meer dan nep parels. Ze voelen ook anders aan, veel ruwer. Wat je ook kan proberen, heel voorzichtig weliswaar: de parel tegen je tanden wrijven. Wanneer het korrelig aanvoelt is het een echte parel. Omdat je kalk tegen kalk wrijft. Een imitatieparel is echter glad en heeft geen korrelig effect.

Welke soorten parels bestaan er allemaal?

Grosso modo zijn er vier soorten:

  • De zoetwaterparel: is de meest voorkomende gekweekte parel. Ze worden gemaakt door mosselen die gekweekt worden in zoet water meren. Men brengt een klein stukje huidweefsel binnen in de mossel. De mossel omhult vervolgens het weefsel zodat er een parelzakje ontstaat. Op deze manier wordt de mossel dus aangezet om parelmoer aan te maken. De parels worden verschillende keren per jaar geoogst. Ze kunnen alle soorten vormen aannemen.
  • De zwarte, exotische tahiti parels. Deze worden gekweekt in de pinctada margaritefera-oesters in Tahiti. Doordat ze in een beperktere regio gekweekt worden, ligt de prijs iets hoger dan de gemiddelde parel.  De kleur van tahiti parels varieert van zilvergrijs, donker grijs, aubergine tot bruinzwart.
  • Akoya parels worden gekweekt in Japan. Ze hebben meestal een roomwitte, champagnekleurige ondertoon en blinken heel fel. Het kweken loopt tegenwoordig erg moeizaam door de vervuiling van het zeewater… 🙁
  • Zoutwaterparels of Zuidzee parels worden gekweekt in oesters in Indonesië, de Filipijnen en Noord-Australië. Deze parels zijn moeilijker te kweken en bijgevolg ook duurder dan zoetwaterparels.

Een pareljuweel, puur en tijdloos!

Ook zo gebeten door parels?  Een pareljuweel staat hoe dan ook gelijk aan tijdloze elegantie. Het demodeert nooit en straalt een zekere klasse uit. Heel mooi als juweeltje bij je trouwjurk! Of gewoon leuk als kadootje voor de verjaardag van je geliefde. Zeker voor de dames die in juni jarig zijn. De parel is de geboortesteen van iedereen die in juni geboren is. Contacteer goudsmid Nele Blanckaert in Dilbeek voor een pareljuweel op maat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *