Robijn = geboortesteen juli

Rosé gouden robijn ring

De robijn is de geboortesteen van juli. Weet je, in de Middeleeuwen was een gouden ring met een robijn niet zomaar een ring. Maar, een ring met magische krachten…

Een robijn of een karbonkel?

De oorspronkelijke naam voor een robijn is een karbonkel. Voor mij lijkt het op een naam van een boze stripfiguur. Maar goed, Karbonkel komt van het Latijnse woord “carbunculus” of gloeiende steen. De naam robijn komt dan weer van het Latijn “ruber”, rood. Een verwijzing naar de rode kleur.

Robijnen zijn een variëteit van het korund mineraal. Korund is een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. Korund met een rode kleur noemt men robijnen. Robijn krijgt zijn rode kleur door een ingesloten chroom. Korund zonder deze ingesloten chroom, noemt men saffier. Saffier kan allerlei kleuren hebben.

Robijn, de kleur van de liefde

Naast die mooie kleur van de liefde stimuleert robijn ook het libido, de hartstocht en de seksualiteit. Ook bij de mannen! Robijn geeft lichamelijke kracht en werkt ontgiftend. Eigenschappen die niemand onberoerd laten. Robijnen zien niet altijd rood. Er bestaan verschillende varianten van rozerood tot donkerrood. Zelfs zo donkerrood dat het bijna zwart lijkt.

Waar komen robijnen voor?

Robijnen komen vooral voor in Zuid-Oost-Azië in Thailand, Birma en Sri Lanka. Je vindt ze terug in uitlopen van rivieren, waar de robijnen met de hand worden gezocht. Het zijn ook één van de hardste edelstenen. Op de hardheidsschaal van Mohs hebben robijnen een hardheid van 9. Enkel diamant is harder.

Natuurlijke en synthetische robijnen

De waarde van een natuurlijke robijn hangt af van verschillende factoren: de grootte, de kleur, de duidelijkheid en de besnoeiing. Als je goed kijkt zie je in natuurlijke robijnen onvolmaaktheden. Hoe minder onvolmaaktheden, hoe duurder de robijn. Maar als je helemaal niets ziet, geen enkele onvolmaaktheid, moet je op je hoede zijn. Dan gaat het vaak om een kunstmatige robijn. Maar het kan! Als je graag de precieze waarde weet van een robijn die thuis in de kast ligt, ga je best langs bij een taxateur.

Een robijn ring of een robijn hanger?

Ben je geboren in de maand juli? Dan is een juweel met een robijn echt iets voor jou. Of vind je het gewoon een prachtige edelsteen? Voor een juweel op maat kan je bij goudsmid Nele Blanckaert in Dilbeek terecht. Samen een juweel ontwerpen dat je je leven lang kan koesteren? Contacteer Nele Blanckaert voor een afspraak!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *